Bebeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar? - Bildiğim Kadar
Sağlık

Bebeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

<
Bebeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar
Written by admin

Merhabalar Bildiğim Kadar okuyucuları bugün ki yazımızda Sağlık ve Yaşam köşemizden sizlere bebeklerin dişleri ne zaman çıkar, bebeklerde ilk hangi dişler çıkar, bebeklerde diş çıkarma belirtileri nedir gibi konulara değindik umarım sizler için yararlı bir yazı olur keyifle okumanız dileğiyle hemen konumuza geçelim.

Bebeklerin dişleri ne zaman çıkar? Bu süreçte nelere dikkat edilmeli? Bu ve buna benzer bütün sorularınızın detaylı yanıtı için doğru yerdesiniz.

Bebeklerde diş çıkarma her ebeveynin merakla beklediği, fakat zorlu geçen bir dönemdir. Birincil dişler yani süt dişleri doğuştan çenenin kendi yapısı içerisinde vardır. Bunların görünür hâle gelmeleri altıncı ay ile 12. Ay arasını kapsayan zaman diliminde gerçekleşir. Yani ilk diş çıkarma zamanı 6. Aydan sonradır.

Bu süt dişlerinin tamamlanması birçok bebekte 3 yaşına kadar sürer. Bunlar ağızda 6-7 yaşına kadar kalmaya devam eder, vakti gelince düşer ve yerini daimi dişler alır.

Bebeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere, bebeklerde diş çıkarma dönemi ne zaman başlar? Sorusuna verilecek cevap her bebek için farklılık gösterebilir. Hatta bazı bebekler bir ya da birkaç dişi çıkmış şekilde dünyaya gelebilirler. Kimi bebekler ise 1 yaşına girmiş olmasına rağmen daha ilk dişi bile çıkmamıştır.

Bu yüzden başka ebeveynlerin tecrübeleri sizi endişelendirmemeli, ‘benim çocuğumda neden böyle olmadı?’ diye düşündürmemelidir. Her bebeğin gelişim süreci kendisine özgüdür ve kafanıza takılan şeyleri doktoruyla konuşmanız en sağlıklısıdır.

Bebekler çevresini ağzı ile keşfetmeye takriben 3. Ayda başlar. Elini ağzına götürme, yabancı nesneleri ağzına almaya çalışma, tükürük salgısının artması gibi durumlar bu aydan itibaren gözlemlenir.

Ebeveynlerin çoğu bu davranışları diş çıkarma ile ilişkilendirir. Bundan dolayı ‘bebeğimin dişleri vaktinden önce çıkacak.’ Diye tedirginlik yaşar. Ancak bunlar gelişim döneminin doğal bir parçasıdır ve diş çıkarmayla ilgisi bulunmaz.

Bebeklerin dişleri ne zaman çıkar? diye merak ediyorsanız bunun en erken 6. Ay civarında olacağını tekrar hatırlatalım. Ne var ki ilk dişin bundan evvel veya daha sonra çıkması mümkündür. Bu, bebekte bir sağlık problemi olduğuna işaret etmez.

Bebeklerde İlk Hangi Diş Çıkar?

Bebeklerde Ilk Hangi Dis Cikar 650 x 344
Bebeklerde ilk hangi diş çıkar?

Genelde öncelikle ön alt kesici dişlerin çıktığı gözlemlenir. Bunun ardından yavaş yavaş öteki dişler gelir. En son ise azı dişler çıkar.

Çocuklar 3 yaşına geldikleri zaman çoğunlukla süt dişlerinin tümü tamamlanmıştır. Bu durumda ağızdaki süt dişleri 20’ye ulaşır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Dis Cikarma Belirtileri Nelerdir 1200 x 627
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Üçüncü ayda gözlemlemeye başlayacağınız ağız davranışları ile bebeklerin diş çıkarma belirtileri benzerlik gösterir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.

Söz konusu belirtileri şöyle sıralamak mümkündür:

  • Uyku sorunları,
  • Bebeğin sürekli diş etlerini kaşımak istemesi,
  • İshal veya kabızlık,
  • Huysuzlanması,
  • İştahsız olması,
  • Kulaklarında kaşıntı ya da ağrı,
  • Ağzının çevresinde döküntüler,
  • Tükürük salgısının artması,
  • Kilo alımı veya kilo kaybetmesi.

Bebeklerin Diş Çıkarma Döneminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklerin dişleri ne zaman çıkar? Bu durum nasıl belirti verir? Öğrenmek istediğinize göre, bu süreçte dikkat etmeniz gerekenleri de merak ediyorsunuzdur.

Bunları maddeler hâlinde şöyle listeleyebiliriz:

  • Nazik hareketlerle bebeğinizin diş etlerine masaj yaparak onu rahatlatın. Bu uygulama dişlerin daha rahat çıkmasını da kolaylaştıracaktır.
  • Diş kaşıma halkalarını kullanarak bebeğinizin daha az rahatsızlık hissetmesini sağlayabilirsiniz. Bazı halkaların içi sıvı doludur, bunları almayın. Zira patlama riski mevcuttur.
  • Boya içeren, zararlı kimyasal içeren ürünleri bebeğinize dişini kaşısın diye vermekten uzak durun.
  • Temiz bir bezi ıslatarak veya dondurucuya koyup soğutarak bebeğinizin diş etlerini bununla hafifçe ovabilirsiniz. Böyle yapmak kaşıntıyı azaltacaktır.
  • Ateşinin 38 dereceden fazla olduğunu fark ederseniz vakit kaybetmeksizin doktora götürün.
  • Hekiminiz tarafından diş çıkarma tableti reçete edilmediyse kendi kendinize bebeğinizi bu tür şeylerle tedavi etmekten sakının.
5/5 - (1 vote)

Bir önceki yazımız olan Ağlayamamak Neden Olur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

About the author

admin

Leave a Comment